PROGRAMAJÁNLÓ

EGER ÉS KÖRNYÉKE

EGER
Egri vár

A kemény évszázadokat megélt egri várat a tatárjárás után, a 13. században kezdték építeni a Vár-hegyen, ahol már az államalapító István király (1000-1038) idején székesegyház és püspöki palota állt. A törökök közeledtére, a 16. században hozzáláttak a vár erõdítéséhez. Kapitánya 1548-ban Dobó István lett, aki folytatta az erõdítési munkálatokat, õ építtette például a róla elnevezett bástyát. Az 1552-es török támadáskor alig ötszáz lovas és ugyanennyi gyalogos katona volt a várban. A nyolcvanezres török had ellenében vívott, 38 napig tartó elszánt küzdelemben azonban a vár lakói, lányok, asszonyok is részt vettek - és fényes gyõzelmet arattak. Tettük aranybetûkkel szerepel a magyar történelem lapjain. A vár falai között ma a Dobó István Vármúzeum kiállításai láthatók.


Egri Termálfürdõ

A fürdõ hét medencéjébõl négyet gyógyvízzel töltenek, melybõl kétféle minõséggel rendelkeznek. Az egyik a fürdõ környékén feltörõ langyos vizû forrásokból fakadó, 28 - 29 °C-os radongáztartalmú, a másik a 47 °C-os kénes kalciumhidrogénkarbonátos gyógyvíz.Ezek a vizek elsõsorban a reumás betegségek kezelésében játszanak fontos szerepet.Az 1998 - 2002 között végrehajtott fejlesztések eredményeként új 50 m-es úszómedence, gyermek élmény medence és felnõtt nyitott-fedett élménymedence létesült. Az egész évben folyamatosan üzemelõ létesítményben 16 féle élményelem szolgálja a vendégeket

Eger Törökfürdő

A Török Fürdő Kaszab Ákos Ybl díjas építész tervei alapján került teljes felújításra. A tervező az 1839-40 -es évek barokk és klasszicista gyökereihez tért vissza, miközben a mai kor igényeit sem tévesztette szem elől.

       

 

Érsekkert

A parkot keletrõl az Eger patak határolja, partján sétány és kerékpárút húzódik. A francia parképítõ mûvészet legszebb hagyományait õrzi. Érdemes bebarangolni a parkot: fái, hídja, kis ligetei megkapóak az év minden szakában. Az Érsekkert közepén található a szökőkút, mellette a város egyik legnagyobb sporttelepe és fedett körcsarnoka. (Szabadon látogatható.)

 

 

Város a város alatt

Ebben a pincerendszerben szerette volna a város bemutatni életképekben, interaktív jelenetekben, fény- és hanghatásokkal gazdagítva a város történetét 1004-tõl (a püspökség alapításától), 1687-ig (a törökök kivonulásáig). A pincerendszert 2007 februárjában, a 7 magyar csoda közé választották. A pince hõmérséklete állandóan 12 fok, ezért meleg ruha, pulóver ajánlott. A pincelátogatás idõtartama 45 - 50 perc. Cím: A Város a város alatt bejárata a Bazilika elõtt, a Szent László szobor alatt található.


 Minaret

 A minaret 14 szögletû, 40 méter magas karcsú tornya az 1596-tól közel száz éven át tartó török uralomra emlékeztet. Erkélyérõl páratlan panoráma nyílik a városra.

 

 

 

 


Bazilika-Érseki Fõszékesegyház

 Az egri Bazilika építése Pyrker János Lukács érsek nevéhez kötõdik, akit I. Ferenc császár 1827-ben nevezett ki az Egri Fõegyházmegye élére. Világlátottsága és a mûvészetek szeretete inspirálta, hogy Hild Józsefet kérje fel a Bazilika épületének megtervezésére. A kóruson található nagyorgonát többször felújították, legutóbb 2000-2001-ben, a jelenlegi orgona 8018 síppal rendelkezik.

 

 

Líceum – Csillagvizsgáló és periszkóp

 A Líceum épülete a tervezett egri egyetem befogadására készült. Ma az építtetõ Eszterházy Károly püspök nevét viseli a fõiskola. Az épület keleti oldalán, a 11 emeletes, 53 méter magas toronyban található a  periszkóp, melyből  a város különböző pontjait láthatjuk egy kerek asztalra vetítve. Tiszta időben igen érdekes élményt nyújt.

 

 

 


Kopcsik Marcipán múzeum

 Nagy szeretettel meghívunk Téged a Kopcsik Marcipániába. Gyere, nézz körül és higgy a szemednek. Amit látni fogsz az mind, mind marcipánból készült. A csoda megalkotója Kopcsik Lajos Guinness-rekorder és Oscar-díjas mestercukrász. Cím: Eger, Harangöntõ u. 4. (a Minaret mellett)

 

 

 

 

Megyeháza a Fazola kapuval

 A világi rendeltetésû barokk emlékek között elõkelõ helyet foglal el a Megyeháza, amelynek míves kovácsoltvas kapuját a magyarországi barokk vasmûvesség legjelentõsebb mestere, a német születésû Fazola Henrik készítette. Cím: Eger, Kossuth Lajos u.

 

 

 

 

Egri borvidék – Szépasszonyvölgy

 A Borvidék éghajlata az ország több más borvidékénél hûvösebb, száraz jellegû. A borvidék hírnevét Eger és környékén a Bikavér és a Leányka, Debrõ község körzetében a Hárslevelû alapozta meg. Az Egri bikavér legalább három szõlõfajta borának a házasításával készül. A borvidék mintegy 50%-án fehér borszõlõfajtákat termesztenek. Széles a fehér borok választéka. Legismertebb közülük az Egri leányka, illetve a Debrõi körzetben a Debrõi hárslevelû. Elterjedt fajták még az Olasz rizling, a Tramini és a Chardonnay. A borvidék összes területe: 22 342 ha.
A Szépasszony-völgy Eger legnagyobb kiterjedésû, összefüggõ borpincés területe.

 

 

 

 

 

 

 

 

A 200 éves István Pince és Bormúzeum /Cím: Eger, Csiky Sándor u. 30./

 

 

 

 

 

 

 

Eger - Szarvaskõ várrom

 Meredek sziklaszirt tetején, a Keselyõ-ormon áll az õsi várrom, Eger valamikori tarisznyavára. (Az õrség egy hétre való elemózsiát kapott a tarisznyájába.) A gyönyörû kilátás miatt érdemes megtenni ezt a nem könnyû sétát.

 

 

 

 

EGERSZALÓK

Egerszalóki Gyógy és Wellnessfürdõ

 Az egerszalóki termálkút Heves megyében, a Déli-Bükk és a Mátra között, Egerszalók és Demjén közigazgatási határán húzódó Maklány-völgyben található. Kõolaj és földgáz után kutatva végeztek fúrásokat 1961-ben. A keresett ásványok helyett termálvizet találtak, azóta folyik végig a 69°C-os, ásványi anyagokban igen gazdag hévíz a domboldalon. A lefolyó forró víz 900-1000 nm-nyi területen folyamatosan építi a csipkézett, fehér mésztufa képzõdményeket a belõle kiváló sókkal. Mára már olyan tájképet meghatározó elemmé vált a mésztufa domb, amely egyedülálló Közép-Európában.
2007. július 13-án megnyílt és fogadja vendégeit az Európában páratlan természeti
környezetben épülõ Gyógy- és Wellnessfürdõ Egerszalókon, Egertõl mindössze 6 km-re. A hegyoldalról lefolyó gyógyvíz alkotta különleges teraszos mészkõképzõdmény lábánál épülõ fürdõ a sokoldalú, magas színvonalú gyógyászati és wellness szolgáltatásai révén egyedülálló a térségben.
Az 1900m2 vízfelülettel rendelkezõ létesítményben összesen 17 kül- és beltéri medence kap helyet - gyógyvizes ülõmedencék, pezsgõfürdõ, élménymedencék, csúszda, gyerekmedencék biztosítják a kellemes idõtöltést az idõsebb és fiatalabb korosztály számára egyaránt.


DEMJÉN
A demjéni Hegyeskő-völgyben 2006-ban létesítették azt a kutat, melyre a gyógyfürdő épült.
A 690 méter mélyről feltörő, több tízezer éves, 68 °C-os víz az ország legújabban feltárt gyógyvize. A vizsgált összetevők alapján nátrium-kalcium-hidrogénkarbonátos, kemény fluoridos, kénes gyógyvíz, melynek jelentős a vas és kovasav tartalma.
 A kén beépülhet az ízületi porcba, így a porckopásos, úgynevezett degeneratív ízületi betegség a kénes fürdőkúra hatására jelentősen javulhat. A szervezetbe jutott kén az ereket és a koszorúereket tágítja, így a szív vérellátását is segíti.
A fürdőkúra alkalmazható sokféle mozgásszervi betegségre: reumatikus megbetegedések, csontritkulás, kopásos gerinc/ízületi megbetegedések, köszvény, sérülések, mozgásszervi műtétek elő- és utókezelésére. Javítja a vérkeringést és a mozgásképességet.


 
                  


   
A pompás Demjéni Termál völgy hegyes-dombos vidékét valószínüleg az Isten is jókedvében teremtette. A gyönyörű mozaikkal kirakott, egészségturizmust szolgáló demjéni nyitott gyógyfürdő négy medencével, összesen negyvenkét élményelemmel - nyakrafolyókkal, hátmaszírozókkal, levegőbuzgárokkal, - mindennap naponta reggel kilenctől éjjel két óráig várja a vendégeket kedvező árakon. 
 

SZILVÁSVÁRAD

Millenniumi Kilátó

 A 2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára készült építmény méretével és páratlan szépségû faszerkezetével uralkodik a környezõ hegycsúcsok felett, mintha figyelné és vigyázná e festõi vidéket. A Kilátó 20 méter magasan lévõ teraszáról lenyûgözõ látványt nyújt a Bükk minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a patakvölgyek, erdõk rajzolata, a 13 hegyvidéki falu háztetõi. Tiszta, napos idõben a távoli Tátra hegcsúcsai is láthatóak.

 

 

 

Szilvásváradi Erdei Vasút

 A Márkus Ágoston egri mérnök tervei alapján megépített keskeny nyomtávú, gõzüzemû erdei vasút 1908-ban kezdte meg mûködését. Évente megközelítõleg 200 ezer turistát szállítanak a szerelvények. 1999 októberében került forgalomba a Szilvi nevû gõzmozdony egy korabeli vasúti szalonkocsival együtt. A vonal hossza közel 5 km. A vonat megállóitól könnyen megközelíthetõ az Istállóskõi Õsember barlang, a Fátyol-vízesés, a Szabadtéri Erdei Múzeum, az Erdészeti Múzeum, a pisztrángos tavak és a Lipicai Ménes.

 

 

 

Fátyol-vízesés

 A Szalajka-völgy Magyarország egyik legszebb magashegységi völgye. Bejáratáig, Szilvásvárad központjából, gyalogosan érdemes fölsétálni. Itt található az erdei vasút állomása és kerékpárkölcsönzõ azoknak, akik nem a gyalogtúrát választják. A sétaúton haladva a természet valóságos kincsestára, látnivalók sokasága gyönyörködteti a kirándulókat. Utunkat végigkíséri a Szalajka-patak s itt láthatóak a halastavak, a pisztrángtenyészet, Sziklaforrás, Erdei Múzeum, a Fátyol-vízesés, az Istállóskõi õsemberbarlang.

 

 

 Istállóskõi õsemberbarlang

 A forrás mellõl ösvény vezet fel az Istállóskõi barlanghoz. A csúszós, hegyi gyalogúton érdemes vigyázni. A barlang feltárását 1911-ben Raskó Pál répáshutai erdõaltiszt kezdte meg. Azóta a barlangban több ízben végeztek ásatásokat. A legérdekesebb egy 80 mázsás õskori tûzhely feltárása volt. A tûzhely kiemelése után a Nemzeti Múzeumba került. A 30-40.000 éves leletek között elõkerültek tundraszarvas, barlangi medve, õsbölény és bivalymamut csontok és agyarok, kõ- és csonteszközök is.

 

 

Lovas Múzeum és Ménesistálló

 Hatalmas gesztenyefák árnyékában áll a volt grófi ménistálló, amely 1860-ban épült. Itt láthatóak a ménes legszebb apaállatai, s itt alakították ki 1969-ben a Lovas Múzeumot, ahol a lipicai ló történetét, a lovas élet és fogatolás szerszámait, eszközeit és elért eredményeit lehet megtekinteni.

 

 

 

 


Lipicai Ménesgazdaság

 Az Állami Ménesgazdaság Lipicai Ménesének lovait a világ a fogathajtó sportban elért kimagasló eredményeiken keresztül ismerte meg. A csodálatos Szalajka-völgy, az egyedülálló természeti szépségû Bükk-fennsíki részek mind megismerhetők fogathajtó tanfolyamaink és lovas üdüléseink alatt. A Pallavichiniek parádés istállójának tetőterét az Ön ízlése szerint rendeztük be.

 

 

 


Gyalogos illetve kerékpártúrák a Bükkben
Évente több ezren keresik fel a Bükkben található turistaútvonalakat, melynek során a Bükk varázslatos hangulatát ismerhetik meg akár gyalogosan, akár kerékpárral. Leghíresebb helyek: Háromkő, Tarkő, Őrkő, Ódorvár, Vöröskőforrás, ahonnan ilyen látványban gyönyörködhetünk.


Forrás: [origo]       

          

 

NOSZVAJ

Noszvajtól északra, a Kánya patak festõi szépségû erdõvel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége az eredeti Síkfõkút. A környék turisztikai- és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki, az egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya patak valamennyi forrását és környékét majd névvel látták el õket. Ilyen például a Síkfõkút közelében fekvõ, Attila-forrás, melynek környékét erdei pihenõhellyé alakították ki.
Síkfõkút és környéke az 1930-as évektõl Eger város kedvelt kirándulóhelye volt, ebben az idõben épült a turistaház is, melyet azóta már többször átépítettek, és ekkor alakították ki a felsõ tó jelenlegi formáját is.
A felsõ tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, a tórét piknikezésre csábítja az ideérkezõket.


De la Motte Kastély - Noszvaj

 Gyönyörû falfestményekkel ékes, korhû bútorokkal berendezett copf stílusú kastélyát a francia De la Motte márki építtette az 1700-as években. melyhez egy három és fél hektáros angol kert is tartozik. A kastély megtekintése után itt is tehetünk egy kis sétát.
Az egész épület külsõ és belsõ díszeivel XVI. Lajos korának jellegzetes és viszonylag épen maradt magyarországi emléke. A kastély kõfallal kerített 25 holdas parkban fekszik, itt ma is megtalálhatóak a különleges díszcserjék. A parkban lévõ építmények közül legnevezetesebb a téli kert és a francia õrség egykori épülete. A kastély dísztermének mennyezetén a bor élvezetét ábrázoló jelenetet láthatunk. Ugyanitt copf stílusú cserépkályha ékesíti a termet. A kastélyban barangolva római szobára, madaras szobára és festetlen termekre bukkanunk.

BOGÁCS

Bogácsi Thermálfürdõ

 A termálfürdõ vizét évek az 1950-es közepén kõolajkutatással feltárt 485 m mély termálkútból,triász és felsõ-eocén idõszaki mészkõbõl nyeri.
A 3500 fõs napi befogadóképességû fürdõ területén 5 db gyógyvizes medence (34-38 0C), 1 db gyermek-pancsoló (36 0C), 1 db feszített víztükrû úszó-medence (24-26 0C), valamint a Szolgáltatóházban 1 db gyógymedence áll a vendégek rendelkezésére, a nõi- és férfiöltözõkön kívül fõszezonban 210 kabint is igénybe lehet venni. A gyógyvizes medencék egész évben, az úszómedence és a gyermekpancsoló május 16-tól szeptember 15-ig üzemel.
A bogácsi termálfürdõ a pihenni és gyógyulni vágyó vendégeket télen-nyáron fogadja. A fürdõhöz kapcsolódó szolgáltatások színvonalasak, a kispénzû vendégek számára is megfizethetõk, ugyanis OEP támogatással is igénybe vehetõk.


Bogácsi Horgásztó

 A Szoros - patak felduzzasztásával a fürdõtõl 300m-re létesült mesterséges tó ma horgászparadicsom. A tóban telepített halak horgászhatók : törpeharcsa, csuka, ponty, keszeg, amur. Telelõ telepe a vadrécének, vonuláskor pihenõhelye költözõ madaraink közül a hattyúnak, vadlibának.

 

 

 


Lepkemúzeum

 A Lepkemúzeum öt év gyûjtõmunkájának az eredménye, a vitrinekben közel négyszáz lepkefaj látható. Védett fajok a gyûjteményemben nem szerepelnek! Az európai lepkefajok gyûjtését Bogács belterületén és két-három kilométeres körzetében végeztem. Ismeretbõvítés céljából mutatok be a trópusokon és a többi kontinensen gyûjtött szebbnél szebb példányokat. Ezekben a vitrinekben láthatóak az öt kontinens legnagyobb lepkepéldányai!  Megcsodálhatják - a szárnyfelületét tekintve - Földünk legnagyobb lepkéjét, a NAGY ATLASZLEPKÉT (Attacus atlas).

 

 

KISNÁNAI VÁR      
     

 
A település közepén emelkedõ dombon magasodó, a közelmúltban helyreállított gót stílusú várrom ma Vármúzeumnak ad otthont. Az ásatások során falrészek, épületmaradványok, ércpénzek, csontok kerültek elõ.

 

 

 


SIROKI VÁR

 A községtõl 1 km-re áll a 296 m magas Várhegyen a romjaiban is lenyûgözõ látványt nyújtó vár. A környékbeliek ajkán ma is Darnó váraként élõ erõdítmény története az Árpád-korban kezdõdött. A Bohr-Bodon család építette a tatárjárás után, a fellegvár alatt bonyolult, ma is járható kazamatarendszer található. Elõbb a törökök elleni harcokban, majd a kuruc háborúkban játszott szerepet. A XIX. század közepéig lakták, azóta a külsõ vár szinte teljesen elpusztult.
A vártól néhány percnyi járásra érdekes, 6-8 m magas sziklaalakzatok sorakoznak (Barát és Apáca sziklák, Törökasztal stb.)

 

 

MEZŐKÖVESD Zsóry Gyógy-és Strandfürdõ

           

 Az ország határain belül és kívül sokan ismerik és szeretik Mezõkövesd egyik "nagy nevezetességét", a télen-nyáron nyitva tartó Zsóry termál- és gyógyfürdõt. A termálvíz értékes ásványvíz, nevezetesen kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos és nátrium-kloridos hévíz. Gyógyhatását tekintve a gyógyvíz nemcsak Magyarország természeti kincseinek egyik legértékesebbike, hanem európai viszonylatban is számottevõ víz, mely igen jelentõs szulfidion tartalmánál fogva, a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik.
Gyógyszolgáltatások: A gyógyászati rész egy súlyfürdõ medencével, öt kádfürdõvel - melyek közül három víz alatti vízsugármasszázs kezelésre is alkalmas-,továbbá iszappakolásra és gyógymasszázsra alkalmas kezelõhelyiségekkel és szaunával rendelkezik.
Sportolási lehetõségek: Fedett uszoda, gyermekmedence, hullámfürdõ, napozóterasz, strand, strandröplabda pálya, termál medence, vízi csúszda, hullámfürdõ, termál medence, uszoda, vízi csúszda.


BOBPÁLYA A MÁTRÁBAN        

A pálya 930 m hosszú, amelyből a lecsúszó rész 607 méter. A Mátra BOB Sástó ezzel a hosszával jelenleg az egyik leghosszabb az országban működő pályák közül, és természetesen a legmagasabban fekvő ilyen jellegű szabadidősport park.
A 16 elemből álló erdei kalandpark kellemes szórakozást, és kihívást jelent a felnőtteknek, és gyereknek egyaránt.


VADASPARK DIÓSGYŐRBEN


Írásos feljegyzések bizonyítják, hogy 1355-ben már királyi vadaskert működött a Csanyik-völgyben. A lakossági összefogással létrejött állatkertünk a legrégebbi múltra visszatekintő állattartó hely hazánkban. 21 hektáros gyertyános-tölgyes elegyes erdőben helyezkedik el, mely közvetlenül kapcsolódik a Bükki Nemzeti Parkhoz.  Területünk ízelítőt ad a Bükk-hegység gazdag növényvilágából. 
Jelenleg közel 150 állatfaj több mint 700 egyedét mutatjuk be, egyaránt láthatóak a hazai fauna képviselői és egzotikus állatfajok is: hiúzok, párducok, szurikáták, struccok, szarvasok, majmok, papagájok, háziállatok, a már név szerint ismert Gabi medve és Zénó tigris. Magyarországon csak nálunk láthatóak kulánok, rhesus-majmok, de ritkaság a gereza-pár is.
 
Az állatkertek legfontosabb feladatai (fajmegőrzés, természettudományos ismeretterjesztés)során arra törekszünk, hogy szórakoztatva neveljünk és közben az állatokkal való kapcsolatteremtést is biztosítsuk.

LILLAFÜRED PALOTA SZÁLLÓ ÉS A CSÓNAKÁZÓ TÓ
Az eklektikus stílusban épített kastélyt függőkert és hatalmas park veszi körül. A Szinva patak völgyére és a Hámori tóra nyíló kilátást még varázslatosabbá teszi az épület közvetlen közelében levő Szinva patak vízesésének moraja.